Pokémon? Go! De bezieling in beeld

Pokemon?Go!

Pokémon? Go! De bezieling in beeld

Sticky
jul 27, 2016
0

Pokemon?Go!Pokémon? Go! De bezieling in beeld

De hype
Alle Nederlandse media berichten al enkele weken vrijwel dagelijks over Pokémon Go. Over de wereldwijde lancering van dit nieuwe spel van Niantic, de 100 miljoen downloads, de spontane Pokémon meetings, de verdubbeling van de waarde van Nintendo (en de daling ervan), de verkeersongelukken, de irritaties op straat, het weren van spelers op het politiebureau, de ontslagen buschauffeur. Tegelijkertijd valt het fanatisme op en het enorme plezier, dat de naar schatting honderdduizenden spelers in ons land er aan hebben. In hun slipstream nemen zij inmiddels vele bedrijven, winkels, horeca, musea en de dierentuinen mee, die er dankbaar op meeliften.

Nederlanders die in juli op vakantie zijn geweest, komen in augustus terug in een land dat gegrepen lijkt door een ongrijpbaar fenomeen. Een land waarin de echte wereld van veel inwoners samensmelt met een virtuele variant ervan: Pokémon zitten overal. En haar spelers, in Pokémontaal ‘trainers’ genoemd, zijn ook overal.

De trainers en hun bezieling in beeld
Maar wie zijn die Pokémon trainers eigenlijk? Klopt het beeld wel dat het vooral basisschoolkids en tienernerds zijn die veel tijd hebben (want vakantie) en gameverslaafd? Waarom verlaten ook volwassenen hun kantoor of een feestje om Pokémon te vangen? Wat bezielt iemand om ineens elke dag zes uur buiten te lopen, 10 Pokéstops te bezoeken, kilometers te wandelen om eieren uit te broeden, Pokémon te evolueren tot andere Pokémon, battles met onbekenden aan te gaan bij kerken, moskeeën, pleinen of monumenten? En hoe ziet die bezieling achter al die mediaberichten en verhalen er in werkelijkheid uit?

In het project ‘Pokémon? Go!’ brengt fotograaf en branding specialist Wout Ritzema van de Utrechtse studio Blinque Imagineering de mens achter de hype in beeld. Net als de trainers op de Pokémon jagen, probeert hij de drive, de passie, de bezieling van de spelers voor het spel te vangen, maar dan in beeld.

De fotosessies
Pokémontrainers die mee willen doen met het project en geïnteresseerd zijn in een persoonlijk studioportret, worden uitgenodigd om zich woensdag 3 augustus om 14.00 uur te melden bij de receptie van het creatief-zakelijke bedrijvencentrum Hooghiemstra in Utrecht, dat overigens zelf ook een Pokéstop is. Het adres van de studio van Blinque is Hooghiemstraplein 147. Via een zogeheten ‘lure module’ in het spel kunnen trainers in de buurt extra worden geactiveerd om zich bij Hooghiemstra te melden.

Er zijn drie criteria om in aanmerking te komen voor een gratis fotoshoot en een persoonlijk portret:

– Je hebt minimaal level 20 behaald
– Je bent in het bezit van tenminste 3 geëvolueerde Pokémon
– Je bent 1 van de eerste 10 personen die zich bij de receptie van Hooghiemstra hebben aangemeld om 14.00 uur.

De foto’s worden nog dezelfde middag gemaakt in de studio vanaf 14.15 uur. Houd wel rekening met een wachttijd. In de buurt (singels en Griftpark) zijn meerdere Pokéstops en Gyms te vinden, zodat je je in de tussentijd zeker zult vermaken.

PokestopHooghiemstraHet project Pokémon? Go!
Het project Pokémon? Go! bestaat uit een serie fotoshoots, artikelen en een expositie. Met het project wil Wout Ritzema een persoonlijk gezicht geven aan een fenomeen. Hij wil het gevoel en de drive van de spelers begrijpen, duiden en verbeelden. Ritzema gaat daarbij intuïtief te werk. Onderdeel van het project is het portretteren van tien trainers vanuit het perspectief van de Pokémon. De portretten zijn niet alleen een verbeelding van bezieling van mensen die zich door een spel laten meevoeren. Het is ook een experiment om te kijken hoe bezieling voor hetzelfde fenomeen er voor verschillende mensen totaal anders uit kan zien. Ritzema publiceert binnenkort een eerste artikel over de Pokémonjagers met de portretten van de top trainers. De portretten kunnen deze zomer ook worden bezichtigd tijdens een expositie in Hooghiemstra.

Meer informatie over het project:

Blinque Imagineering
www.blinque.nl
Wout Ritzema
030 – 276 9144
06 – 83 202 666

Dit blog delen?
facebooktwitterlinkedinmail

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*